Cutia pentru lapte și suc “se mută” în containerul galben!
De-a lungul timpului s-au facut studii din care a reieșit că ambalajele de carton pentru lapte și suc, deși sunt 70% din carton, se sortează mult mai ușor din containerul galben (cel pentru plastic și metal) față de situația actuală, în care ele sunt sortate din containerul albastru (pentru hârtie –carton) și astfel sunt mai ușor de reciclat.
Iată cum:
După ce sunt colectate din containere, cutiile trec printr-un proces de sortare, apoi sunt trimise la reciclat. Aici sunt introduse într-un blender imens, industrial, care, timp de 20 de minute, nu face altceva decât să le agite. Apa și forța centrifugă desprind astfel fibrele de carton de celelalte materiale din compozitia cutiei (polietilenă și aluminiu). E atât de simplu!
Fibrele de carton sunt apoi folosite pentru a produce tot felul de ambalaje, caiete, pungi de hârtie, cofraje de ouă sau hârtie igienică.
Dar ce se întâmplă cu polietilena și aluminiul? Ei, bine, ele sunt omogenizate și, printr-un procedeu numit extrudare, devin granule. Granulele sunt apoi topite și pot fi transformate într-o gamă largă de produse: tăvițe pentru transport, bănci pentru parcuri, pixuri, brelocuri, jucării, material pentru industria construcțiilor, etc.
Detalii despre acest procedeu poți afla din filmulețele interesante de mai jos.
Știați că…
În compoziția unui ambalaj de carton pentru lapte și suc intră mai multe materiale?
Pentru a garanta siguranța produsului alimentar, acest ambalaj conține în medie 74% carton, 22% polietilenă și, uneori, 4% aluminiu (pentru laptele UHT și sucurile care nu au nevoie de refrigerare înainte de deschiderea cutiei).